Z tego względu, iż mieliśmy w przedszkolu cały tydzień owocowo – warzywny, postanowiliśmy sfinalizować go sałatką owocową.
Dzieci sumiennie przygotowały się do tej pracy. Przyniosły owoce, które wyznaczyliśmy sobie wcześniej. Należały do nich: jabłka, gruszki, banany, ananasy, brzoskwinie, winogrona, a nawet maliny i truskawki.
Grupa została zapoznana ze sposobem wykonywania sałatki, jak również ze zwróceniem uwagi na higienę pracy i samodzielne działanie dzieci. Wszyscy szybko zaangażowali się do pracy krojąc owoce w kostkę i wrzucając je do dużej miski. Wszystko odbywało się pod czujnym okiem pań, które dbały o bezpieczeństwo i pomagały.
Na sam koniec wymieszaliśmy zdrową i kolorową sałatkę dodając lubianą przez dzieci bitą śmietanę oraz rodzynki.
Podczas degustacji dzieliliśmy się swoimi wrażeniami, podkreślając wkład pracy każdego dziecka z osobna w przygotowanie sałatki.
Było smacznie, zdrowo i kolorowo, a przy tym wiele radości i zaangażowania ze strony wspaniałych przedszkolaków.